Förbered i tid
Sto och föl måste vara i gott skick vid visningen. Ibland kommer det ston till visning som skulle ha behövt mer mat flera månader tidigare. Var extra uppmärksam på gamla ston, ston som står högt i blod och rena fullblodsston – de kan ha svårt att hålla hull på betet. Om sommaren inte är perfekt kan man behöva ta in sto med föl både regniga och torra perioder så de får vila tillräckligt. Utomlands är det vanligt att ta in ”visningshästar” på stall några dagar – någon vecka före visning för att ge lite extra glans och krydda åt uppvisningen!
Så går visningen till
- Sto och föl leds in och fölet ställs upp med sidan mot publiken.
- Visning av sto och föl vid hand i skritt och trav efter domarens anvisningar
- Fölet släpps, visaren springer med stoet på fyrkantsspår för att fölet ska visa sin trav.• Visningen sker i högervarv och visaren springer på ytterspår med stoet innanför sig. Detta görs av säkerhetsskäl (det är mindre risk att få fölet över sig eller träffas av en spark) och för att domaren ser föl och sto bättre.• Tänk på att föl har lättare att visa sina gångarter om stoet travar i jämnt och ganska friskt tempo. Visaren/visarna måste kunna följa hästen i trav ett/flera varv på ridbana/ridhus.
- Stoet släpps för att fölet ska få visa sin galopp.
- På uppmaning av domaren fångar visaren in sto och föl och leder ut dem
VisningStoet ska ha träns och fölet leds in i grimma. Domaren vill se sidan samt benställning framifrån och bakifrån. Oftast ombeds man även trava med fölet i grimma en kortare bit för att rörelsernas korrekthet ska bedömas.När fölet ska släppas bör man ta av grimman, grimmor sitter sällan bra på föl, de skymmer ett fint fölhuvud och kan störa om de glider ner över halsen. Alternativt kan nätt pannband användas för att hålla grimman på plats (vanligt i Danmark). Föl är svårpåverkade så här gäller att använda sig av naturens lagar. För ett föl (de flesta i alla fall) är det naturligt att följa mamman om hon springer i ett friskt tempo, särskilt i en för fölet ny miljö. Därför är det oftast avgörande för hur fölet visar sin gång att man kan visa stoet bra! Om stoet fridsamt lunkar som på betet inbjuder det gärna fölet till egna utflykter och krumsprång. Frisk trav säger åt fölet ”följ vid mammas sida”. Visaren som springer i höger varv med stoet på inre sidan får försöka mota in fölet om det vill gå på utsidan om stoet. |